Kategoriat
Yleinen

Vanha pois uuden tieltä – purkutöissä on monta potentiaalista kompastumiskohtaa

Rakennuksen purkutyöt voivat olla ajankohtaisia monestakin syystä. Huonosti hoidettu kiinteistö homehtuu tai jopa mätänee rakenteistaan eikä ole enää turvallinen, vanhentuneella tiedolla rakennettu rakennus ei enää vastaa nykyajan terveysvaatimuksiin, vakavia vaurioita kokenut kiinteistö halutaan pois tieltä tai muuten vain halutaan tyhjentää tontti vanhoista rakennuksista, että päälle voidaan rakentaa uutta.

Yleisimpiä purkukohteita ovat esimerkiksi vesivahingon tai tulipalon tuhoama rakennus, homekohteet, kalma-asunnon purku ja raivauspurku. Urakoitsija laatii purkutyölle hinnan kohteen vaativuuden, koon ja työn laajuuden perusteella.

Rakennuksen purkaminen turvallisesti vaatii ammattilaista

Simppeleitä kesämökkejä lukuunottamatta kaikissa rakennuksissa ja kiinteistöissä on esimerkiksi vesijohtojärjestelmät ja sähköt, joiden purkaminen turvallisesti vaatii tekijältään ammattiosaamista. Aivan oma lukunsa on myös teollisuuden kohteet, kerrostalot tai muut isot kiinteistöt, joiden purkaminen ilman pätevyyttä käy nopeasti hyvin vaaralliseksi.

Turvallinen purkutyö alkaa huolellisesta suunnittelusta ja työjärjestyksen päättämisestä. Kaikissa työvaiheissa pitää huolehtia, ettei esimerkiksi sortumisvaaraa ole eikä vanhan kiinteistön rakenteista pölläytetä asbestia ympäristöön. Asbestipurkuun tarvitaan erilliset luvat.

Pienen pihavaraston voi vielä moukaroida itse lekalla alas, mutta pysyvämpien rakennuksien purkuun kannattaa suosiolla tilata ammattilainen. Työturvallisuuden lisäksi se on myös nopeampaa ja pääset helpommalla, kun urakoitsija hoitaa purkujätteen kierrätyksen ja hävityksen oikein.

Osaisitko purkaa omakotitalon turvallisesti?

Purku-urakoitsijan täytyy tuntea eri materiaalit

Pieni pihan perälle mädäntynyt puuvaja on helppo pistää lekalla matalaksi, mutta tukevampia rakennuksia purettaessa vastassa voi olla lukuisia eri rakennusmateriaaleja. Purkutyön toteuttavan urakoitsijan tulee tuntea ja pystyä käsittelemään esimerkiksi metallista, betonista ja tiilistä tehtyjä rakenteita pelkän puun lisäksi. Rakenteiden ja pintojen välissä odottaa eristeet, villat ja muut materiaalit, jotka unohtuvat asukkaalta nopeasti. Jo ennen purkutyön aloittamista tulee tietää, mitä on tulossa ja miten eri vaiheissa vastassa olevat rakennusmateriaalit puretaan tehokkaasti.

Eri materiaalit tuntemalla ammattilainen osaa myös arvioida, tarvitaanko kohteessa esimerkiksi haitta-ainekartoitusta tai muita lisätutkimuksia ennen purkutyön alkamista. Asbesti on haitta-aineista yleisin, ja sen purkaminen huolimattomasti aiheuttaa vakavan terveysuhan.

Työ ei myöskään lopu katon putoamiseen, vaan purkujätteet kierrätetään ja hävitetään ympäristöystävällisesti. Monelle hämmästyttävän suuri osa purkujätteestä pystytään myös uusiokäyttämään, eikä kaikkea talosta irtoavaa todellakaan vain heitetä menemään.

Vastaa