Sähköremontti suunnitteilla – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Sähköremontti on ajankohtainen silloin, kun vanha sähköjärjestelmä tulee tiensä päähän. Yleensä sähköjärjestelmät kestävät noin 20–40 vuotta, jonka jälkeen ne tulee uusia vastaamaan nykypäivän tarpeita. Sähköremontin voi teettää myös silloin, kun halutaan lisätä asumismukavuutta. Usein vanhoissa taloissa on niukasti pistorasioita ja nykypäivänä sähkön käyttö on lisääntynyt huomattavasti, niin pistorasiat eivät enää riitä kaikille laitteille. Ammattitaitoisen sähköremontin Helsingin alueella toteuttaa moni alan ammattilainen.

Oikein ja laadukkaasti tehty sähköremontti parantaa asumismukavuuden lisäksi kiinteistön turvallisuutta ja energiatehokkuutta. Asukas voi teettää sähköremontin itse, mutta usein kerros- ja rivitalojen sähköistys uusitaan taloyhtiön toimesta, putkistosaneerauksen yhteydessä. Jos mietit sähköremontin tekemistä itse, kannattaa aina olla yhteydessä alan ammattilaiseen. Sähköremontissa auttavat esimerkiksi sähkösuunnittelija, sähköurakoitsija ja sähkölaitteiston kuntotarkastaja.

Panosta sähkösuunnitteluun

Teetpä sähköremontin itse tai taloyhtiön linjasaneerauksen yhteydessä, kannattaa suunnitteluun käyttää reilusti aikaa. Remontti olisi hyvä aloittaa aina sähköistyksen tarpeiden kartoituksella ja hyvällä suunnitelmalla. Vanha sähköjärjestelmä tulee tarkistaa hyvin, jotta saadaan selville, kannattaako vanhaa tuunata vai uudistaa koko järjestelmä.

Asukkailla on paljon erilaisia tarpeita. Jollekulle on tärkeää saada pistorasiat ja kytkimet pois lattiatasosta, kun taas joku kaipaa viisinkertaisen määrän pistorasioita. Myös aika on muuttanut sähköistyksen tarpeita. 40 vuotta sitten ei voitu edes kuvitella kuinka paljon erilaisia laitteita pelkästään keittiössä voi olla. Puhumattakaan kaikista teknologialaitteista, jotka vaativat latausta päivittäin. Yleisimmät asiakkaiden toiveet ovat pistorasioiden ja valaisimien sekä telepisteiden lisäykset. Myös kylpyhuoneisiin halutaan lattialämmitys ja valaistukseen lisää ohjattavuutta. Sähköremontti tuo kiinteistölle lisäarvoa, nykyaikainen sähköistys helpottaa asunnon myyntiä.

Muuttuneet käytännöt


Rakennustavat ja turvallisuusvaatimukset ovat muuttuneet paljon vuosien varrella. 1900-luvun alussa sähköt asennettiin aina pintajohtoina. Ne joudutaan poistamaan ja rakentamaan uudestaan. 1990-luvulta lähtien siirryttiin suojamaadoitukseen ja vikavirtasuojaus tuli pakolliseksi 1994 kylpyhuoneissa ja ulkopistorasioissa. 2012 lähtien vikavirtasuojaus on ollut pakollinen kaikissa asunnon pistorasioissa paitsi pakastimessa. Vikavirtasuojaus lisää sekä henkilö- että paloturvallisuutta.

Joskus samassa tilassa voi kuitenkin olla yhtä aikaa eri aikakausien asennuksia eli maadoittamattomia ja maadoitettuja pistorasioita. Tällaiset asennukset ovat vaarallisia ja sähköiskun vaara on suuri, mikäli ihmisellä on mahdollisuus koskea näissä oleviin laitteisiin samaan aikaan, varsinkin jos laitteissa on vikaa.

Samanaikaisista remonteista on hyötyä

Sähköremontti on järkevää ajoittaa samaan aikaan linjasaneerauksen kanssa. Tällöin sähköremontti on edullisempi toteuttaa, sillä kaikki pinnat työmaalla on jo aukaistu. Lisäksi remontti vaikeuttaa aina asumisoloja, joten kaksi remonttia kannattaa tehdä yhdellä kertaa ettei asuminen vaikeudu kahdesti.

Linjasaneerauksen yhteydessä sähköremontti sisältää asunnoissa ryhmä- ja IT-keskuksen uusimisen, yhden uuden antenni- ja ATK-pistorasian asennuksen sekä kolmivaiheisen syötön tekemisen uunille. Koska linjasaneerauksessa kylpyhuone uusitaan kokonaan, myös märkätilojen sähköasennukset tehdään uusiksi. Lisäksi pistorasioiden määrään voi vaikuttaa. Hyvä sääntö on, että pistorasioita on tarpeeksi, kun jatkojohtoa ei tarvita.

Sähköremontin suunnittelijan muistilista

  • Aloita suunnittelu tarpeeksi ajoissa.
  • Hyödynnä ammattilaisten apua.
  • Mieti tarpeesi nykyhetken lisäksi myös tulevaisuudessa. Huomioi muunneltavuus, jälleenmyynti ja ikäihmisen tarpeet.
  • Vieraile uusissa 2010-luvulla rakennetuissa taloissa ja hae inspiraatiota. Kysy mitkä ratkaisut toimivat käytännössä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *