Kattoremontti ja sen ajankohtaisuuden arviointi voivat aiheuttaa pään vaivaa. Toki jos kattorakenteissa on oikeasti vikaa, kuten vaurioituneita osia, on sanomattakin selvää, että kattoremontti kannattaa toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Näin ollen vesi ja muu kosteus eivät pääse talon muihin rakenteisiin aiheuttamaan kosteusvaurioita tai muita merkittäviä tuhoja. Näin ollen vältetään myös suuremmat lisä korjauskustannukset, joita voi kertyä mahdollisten rakennevaurioiden johdosta, perinteisen kattoremontin lisäksi.

Milloin kattoremontti pitäisi tehdä

Jos kattosi näyttää kuluneelta ja haalistuneelta, joskus pelkkä katon pesu voi auttaa. Uusi maalipintakin tekee katolle ihmeitä jos kyse on pelkästään ulkonäön kohentamisesta. Kuitenkin katon kulunut ulkomuoto voi olla merkki myös vaurioista. On siis syytä tutkia katon kunto joka tapauksessa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.
Kattoremontille on aihetta silloin kun vanhan katon tekninen käyttöikä on saavutettu ja katolla on ongelmia joita ei ole järkevää enää korjata. Pääsääntöisesti yli 20 vuotta vanhaa kattoa ei kannata enää maalata, vaan on järkevämpää vaihtaa kate uuteen. Vauriot ja vuodot ovat tietysti aina ulkonäöllisiä seikkoja kiireellisempi syy ryhtyä toimenpiteisiin viipymättä. Uudehkon hyväkuntoisen katon pienet vuodot voidaan korjata ilman että koko kattoa tarvitsee uusia.

Milloin kattoremontti pitäisi tehdä

Katon kuntokartoituksella voidaan selvittää helposti kattoremontin tarve ja laajuus. Kattavalla kuntokartoituksella selviää mm. seuraavat asiat:

– Nykyisen katon ja alusrakenteiden kunto
– Remontin tarve ja laajuus, riittääkö pelkkä pinnan uusiminen
– Arvio siitä mitä kannattaa samalla uusia

Ammattitaitoinen remontin laajuuden määrittely sekä oikeat ja laadukkaat materiaalivalinnat ovat ensiaskeleita onnistuneeseen kattoremonttiin. Kattoremontin sisällön määrittämiseen vaikuttavat monet asiat, kuten vesikaton materiaalivalinta, pohjarakenteiden uusimisen laajuus, toimiva tuuletus ja sadevesijärjestelmien uusimisen tarve.

Lisäksi erilaiset määräysten asettamat ehdot ja rajoitukset tulee huomioida. Katon saneeraustyön laajuudesta riippuen voi tarvita joko toimenpide- tai rakennusluvan. Esimerkiksi kattomuodon muuttaminen edellyttää toimenpidelupaa. Toimenpidelupa antaa mahdollisuuden muuttaa talon julkisivua, käyttötarkoitusta ja väriä. Rakennuslupaa tarvitaan silloin kun taloa laajennetaan saneerauksen yhteydessä. Lupa-asioissa on paikkakunnallisia eroja, joten kannattaa tarkistaa rakennusvalvonnalta paikalliset määräykset.

Kattoremontin toteutus

Nykypäivänä kattoremontti on helppoa toteuttaa. Kun materiaalit ovat kohteessa, voidaan kattotyöt aloittaa. Ensimmäisenä työnä puretaan tietysti vanha vesikate alta pois. Purkujätteen käsittely tulisi tehdä mahdollisimman hallitusti ja pihalle voidaan eristää purkualue, jolloin muu piha pysyy siistinä ja liikkuminen on turvallista myös purkutöiden aikana. On hyvä huomioida, että vanhan vesikatteen alta rakenteista saattaa paljastua yllätyksiä joita ei kuntokartoituksessa ole tullut ilmi. Tällöin on viisasta reagoida tilanteeseen mahdollisimman nopeasti jotta remonttityöt pääsevät sujuvasti jatkumaan.

Ensimmäisenä vanhan kattopohjan päälle asennetaan ruoteet joihin aluskate kiinnitetään. Aluskatteen tarkoitus on ohjata kosteus pois rakenteista. Sen päälle tulevat tuuletusrimat, eli aluskate jää siis ruoteiden ja tuuletusrimojen väliin. Näin ilma pääsee kiertämään vapaasti aluskatteen molemmin puolin. Tuuletusrimojen päälle asennetaan ruoteet vesikatteen asennusta varten. Kattopohjan viimeistelytöinä asennetaan otsalaudat räystäille ja näin kattopohja on valmis. Katto sääsuojataan huolellisesti purkutöiden alkamisesta siihen saakka että uusi ja vesitiivis aluskate on asennettu.

Varsinainen katemateriaali asennetaan kattopohjan päälle. sen jälkeen kiinnitetään kyseiselle kateprofiilille sopivat listat harjalle, räystäille ja lappeiden reunoille. Loppusilauksena katolle asennetaan sadevesijärjestelmä, piipunpellit ja -hatut sekä kattoturvatuotteet kuten tikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Kattoremontin lopputöinä pihamaa siivotaan rakennus- ja purkujätteistä. Katolle tehdään myös lopputarkastus.

Kattoremontin jälkeen

Aika ajoin kannattaa kavuta katolle ja tarkistaa sen tilanne. Hyvä ajankohta tähän on keväällä lumien sulettua ja syksyllä lehtien pudottua puista. Katto kannattaa harjata roskista ja lehdistä, mahdolliset sammaleet poistaa sekä tyhjentää kourut. Katteiden saumat ja liitokset tulee tutkia erityisen tarkasti. Runsaslumisina talvina kannattaa tarkkailla katon kuormaa ja tarvittaessa pudottaa enimmät lumet katolta. Uusi katto kestää vuosikymmeniä ja hyvällä huollolla sen teknistä ikää voidaan edelleen jatkaa vuosilla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *