Jauhemaalaus tarkoittaa maalaustekniikkaa, jossa käytetään kovan pinnan muodostavia jauhemaaleja. Erilaisia jauhemaaleja löytyy kuitenkin markkinoilta erittäin suuri kirjo, niin eri käyttötarpeille kuin myös monenlaisille käyttökohteille. Tästä syystä kokosimmekin tähän artikkeliin erilaisia jauhemaalivaihtoehtoja, jotta sinä voit kartoittaa helposti eri jauhemaalien käytön tuomia etuja sekä mahdollisuuksia.

Huomioithan kuitenkin, että oikean jauhemaalin valinta vaatii lähes aina alan koulutetun ammattilaisen asiantuntijuutta, jotta lopputuloksesta saadaan mahdollisimman kestävä ja tuotteen käyttötarpeiden kanssa yhteen soveltuva.

Maalaukseen vaaditaan alan osaamista

Jauhemaaleja käytetään jauhemaalaus-menetelmässä, jossa muovijauhe ruiskutetaan pinnoitettavaan kappaleeseen hyödyntämällä prosessin aikana syntynyttä staattista sähköä. Aluksi siis maalattava esine ruiskutetaan kauttaaltaan sen pinnalle soveltuvalla jauhemaalilla, jonka jälkeen tuote kuumennetaan niin, että pinnoille ruiskutettu jauhemaali sulaa ja muodostaa lopulta erittäin kovan ja kestävän jauhemaalipinnan. Tämän prosessin vuoksi jauhemaalauksesta puhutaan usein myös nimityksillä polttomaalaus tai pulverimaalaus.

Jauhemaalauksella useita etuja

Pulverimaalauksessa käytettävät jauhemaalit tarjoavat useita erilaisia etuja verrattuna moniin muihin perinteisempiin maalituotteisiin. Ne kun ovat esimerkiksi erittäin ekologisia, samalla kun niiden muodostama pinta kestää päivittäisessä käytössä niin iskuja kuin myös entistäkin kovempaa mekaanista ja kemiallista kulutusta. Liuotinvapaat jauhemaalit ovat ympäristöystävällisyytensä lisäksi myös erittäin kustannustehokkaita käyttää, jonka vuoksi niitä suositaankin useilla eri teollisuuden aloilla.

Jauhemaalauksessa tärkeintä on oikea tuote

Kuten jo edellä totesimme, jauhemaalauksessa käytettyjä jauhemaaleja valmistetaan useita eri laatuja, riippuen millaiseen käyttökohteeseen tai pintaan niitä ollaan aikeissa käyttää. Tästä niistä kuitenkin yleisimpiä esiteltyinä:

  • Epoksijauhemaalit ovat kovaakin kulutusta kestäviä jauhemaaleja, joiden käyttöä suositaan jauhemaalauksessa liuotinten, kemikaalien sekä mekaanisen kulutuksen kestävyyden vuoksi. Epoksijauhemaalien käyttökohteisiin lukeutuvat esimerkiksi putket, kalusteet sekä lankatuotteet. Lisäksi markkinoilla on tarjolla erilaisia epoksi-polyesterijauhemaaleja, jotka myös kestävät kulutusta erittäin hyvin. Ne kuitenkin soveltuvat parhaiten esimerkiksi hyllyille, sisätiloissa käytettäville valaisimille, toimistokalusteille ja kotitalouskoneille.
  • Sinkkijauhemaalit soveltuvat hyvin kemiallista kestävyyttä kaipaaville tuotteille, sillä ne muodostavat erittäin vahvan kalvon niin korroosiota kuin myös erilaisia kemiallisia aineita vastaan. Sinkkijauhemaalin päälle voidaan myös jauhemaalata esimerkiksi polyesterijauhemaalilla, jolloin tuotteelle saadaan hieman erilaista ilmettä uudenlaisen värin avulla, samalla kun korroosion kestoa pystytään kasvattamaan entisestään.
  • Polyesterijauhemaali taas on tunnettu erinomaisesta säärasituksen kestostaan. Näin ollen se soveltuu erityisen hyvin ulkokäyttöön, esimerkiksi ulkovalaisimien, ikkuna- ja oviprofiilien, metsäteollisuuden ja maatalouden erilaisten työstökoneiden sekä puutarha- tai katukalusteiden jauhemaalaukseen.

Oikean jauhemaalin osaa valita vain ammattilainen

Vaikka edelläkin luetelluissa jauhemaalituotteissa on mainittuna selkeät käyttökohteet, osaa useimmiten oikean tuotteen lopulta valita vasta asiantunteva ja koulutettu ammattilainen. Kaikki jauhemaalit kun käyttäytyvät eri tavoin ja vaikka käyttökohde olisikin sopiva, voi esimerkiksi erilaisia jauhemaaleja yhdistelemällä saada aikaan taas aivan erilaisen ja entistäkin kestävämmän maalipinnan.

Näin ollen jauheruiskumaalauksen kustannuksissa ei useinkaan kannata pyrkiä säästämään liikaa, saatika kokeilla sitä itse. Ennemminkin kannattaa pyrkiä löytämään luotettava kumppani, jonka avulla kustannukset saadaan esimerkiksi automatiikan ja maalipinnan kestävyyden osalta jopa alhaisemmiksi kuin itse tehty maalaus tulisi lopulta maksamaan.

Ammattilaisen työ kun maksaa itsensä takaisin viimeistään siinä kohdassa, kun väärällä jauhemaalilla tai vain huonosti tehdyn jauhemaalaustyön takia, maalipinta ei sitten lopulta kestäkään tarpeeksi pitkään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *